במשך שנים רבות התרגלה החברה שלנו למסלול מוגדר לפתרון סכסוכים. באין הסכמה, בתרחיש המיטבי הולכים לבורר ובמקרה הרע, מפעילים את עורכי הדין ונפגשים בבית המשפט. במרבית המקרים הסכסוך נסגר בהסכם פשרה, לעיתים בפסק דין.

בדרך אליו מוציאים ממון רב, תהליכים נתקעים, נוצרת תלות בלוח הזמנים של בית המשפט. הסכסוך גוזל זמן רב ומשאבים וגם לאחר שנגמר, בניצחון או בהפסד, מערכת היחסים – העסקית או האישית, לעולם לא תוכל לחזור לקדמותה.

היום פותרים סכסוכים באמצעות גישור

העולם העסקי, לצד תחומים נוספים כגון סכסוכים אישיים וסכסוכים במשפחה, מתקדמים למציאות חדשה בה הצעד הראשון בפתרון סכסוכים מתחיל בפנייה לגישור.

  • הגישור הוא הפיתרון הכלכלי ביותר. במקום לשלם סכומי עתק לעורכי דין משני הצדדים, להפסיד ימי עבודה, זמן וכסף על דיונים בבתי המשפט, בוחרים מגשר/ת וחולקים בעלויות הגישור הנמוכות הרבה יותר.

  • הגישור הוא הפיתרון המהיר ביותר. תהליך גישור קצר משמעותית מכל הליך משפטי אחר ואינו תלוי בלו"ז של בתי המשפט, כך שניתן להימנע מסחבת ומתקיעת תהליכים שלעתים אורכים שנים! ולהגיע לפיתרון מהיר, הצופה פני עתיד.

  • הגישור מאפשר חזרה למערכת יחסים תקינה לאחר הסכסוך. כשהפיתרון מושג בהסכמה, נבנים היסודות להתקדם, להשאיר את הסכסוך מאחור ולקיים מערכת יחסים אישית ו/או עסקית תקינה ואף ליצור שיתופי פעולה חדשים.

  • הגישור משאיר את השליטה בידי הצדדים. בניגוד ליישוב הסכסוך בבית המשפט, שם ההכרעה נתונה בידי השופט או בבוררות, בה ההכרעה נתונה בידי הבורר, בגישור ההכרעה נתונה אך ורק בידי הצדדים. הכח בידי הצדדים בכל עת. הליך הגישור יוצא מנקודת מוצא שהצדדים הם היודעים טוב יותר מכל אחד אחר מה ייטיב עמם. הם מכירים את ההיסטוריה שקדמה לסכסוך והם יכולים להביט על התמונה כולה בראייה לטווח ארוך. הגישור מעצים את הצדדים, אשר מנהלים בעצמם את השיח, מעלים את האופציות לפתרונות ומגיעים בעצמם להסכמות.

  • הגישור מבטיח אכיפה טובה יותר של ההסכם. הסכם שנחתם על דעת שני הצדדים ולא נכפה על אחד מהם, יהיה יציב יותר לאורך זמן ויש לו סיכוי גבוה להתממש כלשונו. מעצם האחריות של הצדדים והשתתפותם הפעילה בהליך – נוצרת למעשה מחוייבות גדולה יותר של הצדדים להסכמות אליהן הגיעו וצפוי שהסכמות אלו יתאימו ויחזיקו לאורך זמן.

עולם המשפט משתנה ומתקדם לעולם של גישור

אני מאמינה כי התהליכים שאנו רואים בשנים האחרונות יתעצמו ויהפכו את הגישור לברירת המחדל בכל הנוגע ליישוב סכסוכים, הן בתחום העסקי והן בתחום האישי. כבר בניסוח חוזים והסכמי שותפות או שיתופי פעולה, סעיפי הגישור יתפסו את מקומם של סעיפי בוררות או תחום שיפוט, ומערכת המשפט תהא הברירה האחרונה בלבד.

היתרונות המובהקים של התהליך יהפכו אותו לבחירה הראשונה של הצדדים, כשרק המקרים הבודדים שלא יצליחו להיפתר בגישור, יגיעו לבית המשפט.

  • מאות עורכי דין מרחיבים את השכלתם ואת הסמכתם בתחום הגישור מדי שנה.
  • יותר ויותר חברות בתום שוק ההון, ההי-טק, הפיננסים, התעשייה והשירותים עורכות השתלמות מנהלים בתחום הגישור ובוחרות לפנות לגישור מקצועי ככלי ראשון לפתרון סכסוכים.

  • מועצות מקומיות ועיריות מציעות לשכות גישור לתושביהן, במטרה לספק כלי נגיש לפתרון סכסוכים בקהילה.

אני גאה להיות מחלוצות התחום בענף שוק ההון והפיננסים בארץ, ופועלת על מנת לקדם ולהנגיש את הגישור הן ברמה המוניציפאלית והן בקרב חברות מובילות ויחידים, במסגרת הכשרות וקורסים המותאמים לקהל היעד.

אם מותר לי להיות אידיאליסטית לרגע, בנוסף לתועלותיו הברורות, הגישור הוא פתח לחברה טובה יותר. פשוט כך. דמיינו לעצמכם עולם שבו כל סכסוך, בכל נושא, נפתר בגישור ובהסכם שנערך על דעת שני הצדדים תוך שמירה על האינטרסים החיוניים לכל אחד מהם. זה אפשרי ואף מיושם מדי יום בתהליכי הגישור הרבים והשונים המתרחשים בכל ענפי המשק ברחבי הארץ.

כולנו חלק ממהפכה. בואו ניקח אותה עוד צעד קדימה.

עורכת דין ומגשרת - זיו אברהמי

זיו אברהמי

עורכת דין ומגשרת

בעלת תואר ראשון במשפטים ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת בר אילן. עורכת דין ותיקה (מאז שנת 1999) ועצמאית מאז שנת 2009.
מגשרת מאז שנת 2014 ומשמשת כמתרגלת בקורסי גישור מטעם לשכת עורכי הדין.

פרטי התקשרות:

לפרטים נוספים ולייעוץ מיידי צרו קשר